Simning

En av de idag mera välkända och omtalade rehabformerna är nog simning. Detta för att simningen är en avlastande träningsform och välkänt hos både veterinärer och allmännt.

Simning kan ske inomhus hos en hundfysioterapeut eller på rehabanläggning och där du får ett anpassat träningsprogram för just din hund. Detta är inget jag kommer att ta upp här just nu.

Däremot så kan man arbeta mycket med simning och friskvård utomhus så länge som temperaturen och säsongen tillåter. Har man redan ett rehab program till sin hund är det ju bara att fortsätta och arbeta med det utomhus. Arbetar man med friskvård och bibehållande av smidighet och muskler så arbetar man med de. Är man lyckligt lottad att han en egen pool så kan man ju arbeta hela året runt.

ALLTID flytväst på!
Detta är för hundens säkerhet men även för att den ska ligga bra/rätt i vattnet.
Temperatur – det finns många uppfattningar kring detta och jag kommer bara att säga min ståndpunkt –
för en rehabhund som har ledproblem så ska jag själv kunna vara i vattnet. (Nu talar jag inte om temperaturen som jag skulle VILJA ha på en 25 grader eller mer för att bada – utan vad jag kan stå ut med för temperatur för att träna hund för jag är själv med i vattnet hela tiden)

Sen finns de det som tränar sina friska hundar för tex jaktprov etc i mycket kallare vatten än vad jag skulle stå ut att vara i…men då pratar vi också friska hundar.

Sen ska man också tänka på att det är en fin balans mellan att ge hunden vila emellan ansträngningen och det negativa slitaget som blir när hunden upprepade gånger springer ner och upp ur vattnet. Så det bästa är om man kan vara i och ge vila genom att hålla hunden stilla och låta den flyta och vila i flytvästen – istället för att den kastar sig ur och ner i vattnet hela tiden. Så för de som tex kastar pinne och låter hunden apportera upprepade gånger och springa upp på land så är det påfrestande. Bara genom att gå ut en bit i vattnet och ta apporten där och låta hunden vända i vattnet har man minskat den onödiga belastningen.

Så till att simma hunden, jag arbetar med vattenleksaker och genom dem får dem att simma raksträckor, men kan även ta vattenleksaken och arbeta med att de ska simma runt mig i cirkel där jag alternerar medur/motur. Är man två personer så kan man arbeta med tempo och intervall träning genom att kasta leksaken mellan sig. Man kan även få lite av den effekten om man har flera hundar i vattnet som triggar varandra. Jag simmar mina båda hundar samtidigt och de triggar varandra på ett positivt sätt men de har alltid var sin vattenleksak så att det inte ska bli något bråk utan att båda två är vinnare.

Så kastar alla hundar sig ut i vattnet och bara börjar simma av sig själv –
NEJ! Royal han sjönk som en sten/ubåt den första gången han var i vattnet och vägrade sedan att närma sig vatten på ett bra tag och det var först när vi simmade inomhus i bassäng som han fick igång simfötterna på riktigt.
Men med en flytväst, motivation, hunden förtroende och lugn så är min övertygelse att då funkar det för, iprincip alla hundar. Scarlett å andra sidan är en naturlig simmare med en fantastisk teknik som simmade från första början.
Zorro tog ett par omgångar på sig innan polletten trillade ner men nu kan han simma riktigt bra och kasta sig i vattnet själv. Fast han börjar gärna men att sitter en stund vid strandkanten och filosoferar innan han går i.

Har man tur kan man få hjälp av en redan simmkunnig hund som kan trigga igång den andra hunden och visa att det inte är farlig. Men återigen tålamod, trygghet och att hjälpa hunden i lite kommer man långt med.

Leave a Reply