Tilltugg med brieost

Tilltugg med brieost

Ett litet snabbt och enkelt tilltugg medans man lagar mat eller när man minglar.
De bör serveras ljumna så inget man kan förbereda fullt ut innan.

Rostebröd
Smör
Grillkrydda
Brieost

Rumstempererat smör som blandas med lite grillkrydda. (Jag tar fram skärbrädan i plast och på med en klick smör och sedan kryddar på med grillkryddan och arbetar runt tills det blir som ett kryddsmör.)
Bred rostebröden med smöret och ta sedan en bit brieost. Jag tycker att det är svårt att skära så fint skivor av osten så jag använder en osthyvel för riktigt tunna skivor. ( skär isåfall mot sidan och inte uppepå så att alla bitarna får lite “vit mögelkant” ) Lägg på de tunna lite krullade brieostbitarna på rostebröden.
Så här långt kan förberedas innan om man vill. In i ugnen på en 175-225 grader tills de är lagom gyllenbruna.
Dela rostebröden diagonalt på mitten eller i stavar och servera genast.

Morotskaka

Morotskaka
En saftig kaka som ju innehåller morötter och därmed måste vara nyttig 😉

3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
Lite salt
5 dl rivna morötter
1,25 dl solrosolja

Vispa ägg och socker poröst, blanda ihop torrvarorna och rör ner.
I med den rivna morötterna och oljan och rör runt.
Häll i smörad och bröad form med avtagbar kant.
In i ugnen ca 150 grader i ca 50 minuter. Känns med provsticka att den är genomgräddad.

Skär upp i lagom ätbitar (är de små så får man ta två…)

Självklart kan man även ha på en frosting om man vill, men tycker den är godare utan, så kör den naturell!

Kryssad ungspotatis

Ungspotatis kryssad

Tröttnat på de vanliga klyftpotatisen och vill ha ett annat alternativ?

Potatis
Olivolja
Salt
(ev timjan)

Skrubba rent potatisen (vill man skala dem så gör man det men det funkar toppen med skalet på)
Dela potatisen på mitten, snitt sedan av ett tunt snitt i botten så att potatisen står lite bättre.

Snitta den sedan diagonalt ca 1/3 ner av potatisen höjd. Jag snittar från vänster – höger och sedan vänder jag på den och snittar från höger – vänster. Lägger dem i en form eller långpanna och duttar över lite olivolja.
Det tar ca 30 minuter på 225 grader. När de är färdiga strör jag över lite flingsalt. Man kan då även strö över lite färsk timjan.

Önskar man lite mera smak kan man använda sig av smaksatt olivolja, tex olivolja med citron till lax eller kyckling, olivolja med vitlök eller chili till kött.

Blomkålskräm

Blomkålskräm

1 litet blomkålshuvud eller halvt större
2,5 dl vispgrädde
1 dl vitvin
1-2 salladslök
Vitlök, salt/peppar

Dela blomkålshuvudet i små delar, i gryta tillsammans med finhackade salladslök, vitlök
och på med vispgrädden och vitvinet och låt koka under lock tills blomkålen är mjuk och fin
(ca 10 minuter).

Fram med matberedaren eller stavmixern och kör ihop det till en slät och fin kräm,
är den för stabbig häll på lite vispgrädde och värm på igen. Fungerar istället för potatismos
eller som ett lyxigare tillbehör till både kött och kyckling.

Grillad majskolv med chilismör

Grillade majskolv med chilipulver , revben med marinad

Ett smaskigt tillbehör till det grillade eller som ett eget litet tilltugg.

Grilla (eller koka majskolven)
När den är varm dra på lite smör och låt det börja smälta samtidigt som du pudrar över med lite chilipulver.
Njut som den är eller som ett tillbehör till det grillade.

Rabarber , smulpaj

Rabarberpaj , smulpaj

I rabarbersäsong äts rabarbern både avigt och rätt, ja faktiskt oftast som en efterrätt.

4-6 rabarber
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk potatismjöl

100 g smör (rumstemp)
1,5 dl mjöl
2 dl havregryn
2 msk vatten

Skölj och skär rabarberna i centimeterstora skivor.
Lägg i pajform och häll på socker, vaniljsocker, potatismjöl och rör runt med fingrarna.

Lägg mjöl, havregryn och vatten i en bunke och skär ner smöret och knåda ihop snabb med fingrarna till en kladdig smulig deg. Fördela över pajformen och sätt in i mitten på ugenen i ca 20 minuter 175 grader.
Det ska bubbla från formen när den är färdig, ta ut och låt svalna något,
Ta en gaffel och peta försiktigt på smuldegen för att bryta sönder eventuella lite störe klumpar.
Servera med vaniljsås och njut av smaken av sommar.

Grillade kammben (revben)

Grillade kammben , revben

För gnagare, eller de som tycker om att gnaga på ben,
Kammben är snabbt grillade och förföriskt goda.

Kammben
Läggs i en god marinad och får dra till sig, om möjligt i ett par timmar. Sen läggs de på grillen
och vänds runt ett par gånger innan man sätter tänderna i dem.

God marinad!
Basen till grillmarinaden är

1 del äpplemos
1 del olja
lite soja
lite tomatpure
salt/peppar

Smaksättning (uppskattning för 1 kg kött)
Vitlök 3-5 klyftor
Honung 1/2 dl
Chili (färsk), 1-2 st
Sambal olek , 3-5 msk
Citron , 1/2 citron men gärna tillsammans med något annat
Whiskey, 1/4-1/2 dl
Ingefära, tumstor bit
Kanel/Kardemumma, 1-2 msk av varje
Dressingmix i någon smak

Så beroende på vad man gillar för smaker och vad som passar – välj smaksättning och i med det efter tycke och smak.
Kanel/Kardemumma ger en orientalisk inspiration men är väl den smaken som man ska vara lite försiktig med.

Så varför äpplemos, jo den ger en härlig konsistens på marinaden och får det att fästa och hålla sig på köttet, så om möjligt välj en utan allt för mycket socker.

Kyckling i bacon med chili

Tröttnat på att grilla en köttabit ?
Baconlindad kyckling med chili

Då är det dags för kyckling!

1 kg Kycklingfile
2 dl Sweetchili sås
2-6 msk Sambal olek
4 -5 paket Bacon
(tandpetare)

Dela kycklingfilen, 3-4 bitar per kycklingfile lite beroende på hur stora filerna är.
Lägg i en marinad bestående av sweetchili sås och sambal olek, tycker man om starkt mycket sambal annars bara lite. Rör runt och låt gärna stå ett par timmar så kycklingen får dra till sig smaken. Sedan är det pysseldags. Fram med skärbrädan och lägg ut bacon, bredvid varandra så de bara precis lappar över kanten. Tre bacon i bredd ger lite lagom bitar och passar med kycklingbitarna man skurit innan.
Ta en sked och bred på lite av marinaden och lägg sedan på kycklingen, linda ihop och fäst med tandpetar.

På grillen, sedan kan de serveras vara eller så kan man låta dem svalna och servera på en buffe. (Vill man kan man då plocka bort tandpetarna, när de är kalla kan man även våga sig på konststycket att skära dem försiktigt och servera uppskurna men har man otur så kan baconen lossna lite.

Italiensk potatissallad

Snabb och supergott tillbehör till grillat, buffen eller till nästan vad som.

Snabb italiensk potatissallad med olja

Potatisar (nypotatis eller fast vinterpotatis funkar utmärkt vilket som)
Soltorkade tomater i olja
Fetaost
Italiensk salladskrydda (finns på påse som dressingmix)

Skrubba av potatisen (låt skalet vara kvar)
(Ska det gå snabbt sätt igång vattenkokaren medans du skrubbar av potatisen )
Dela potatisen i lagom bitar , 6-12 bitar per potatis beroende på storlekt och tycke.
I kastrull och låt koka, med uppkokt vatten och små potatisbitar så är de klart på en dryga 10 minuter.

Fiska sedan upp de soltorkadetomaterna och dela i lagom bitar
Ner med dressinmixen i burken där de soltorkade tomaterna låg och på med locket och skaka runt.
(en burk med soltorkade tomater räcker till en 8-10 personer så gör man en liten sats så kan man dela upp dem)
Dela fetaosten.

Den färdigkokta potatisen sköljs av lite snabbt, för att stoppa kokprocessen och få den serveringsvarma.
I med tomaterna, på med oljan och rör runt. Sedan i med fetaosten och rör runt lite lagom försiktigt – klart att servera och njut!

Ska du ut och ha med dig på tex sjön, campingen eller så, ta en liten större burk och i med oljan, skuran tomaterna och den skurna fetaosten och kryddmixen. Oljan får täcka allt så håller det sig fräsht ändå och så är det bara att koka upp potatisen och på med smakburken.

Variant: Du kan även ha i fint skuren rödlök eller salladslök.

Mästerkocken i livet

Livet bara ÄR!
Det är inte svårt tufft och komplicerat,
Det är inte lätt och enkelt.
Livet bara ÄR!

Det är fullt av val och möjligheter med en oändlig mängd av kombinationer.
Livet är som ett recept där du är mästerkock.
Det fungerar efter principen ”man tager vad man haver i skafferiet och gör det bästa av det” och när ingredienserna är slut så får man fylla på skafferiet med nya ingredienser.

Så som mästerkock i ditt liv, låt dig gärna inspireras av andra men det är ändå bara du som kan”mästerkocka” i ditt egna livskök. Men vet också att det finns ingen som kan fixa upp ditt livsmål bättre än du själv. Det är dina smaklökar på livet som ska bli tillredsställda, de kan förfinas och fördjupas att kunna känna flera smaker och mera komplexa smaker om du bara vill och försöker. Allt är kryddat med en rejäl skopa av glädje och en nypa sorg och motgångar för att balansera smaken.

Men låt dig inte hamna i hjulspåret där det är samma sak på menyn varje dag , det spelar ingen roll om det är oxfile med gorgonzolasås eller falukorv och makaroner – för det är variationen som behövs och som håller igång våra smaklökar och får oss att utvecklas som kockar i vårt liv.